greek russian final1

ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ΡΩΣΙΑ:  Eικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία

Στο πλαίσιο τού έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016, διοργανώθηκε  διήμερο επιστημονικό συμπόσιο  9 και 10 Μαρτίου στην Πινακοθήκη Tretjakov (Μόσχα) στο όποιο συμμετείχαν Έλληνες και Ρώσοι επιστήμονες με θέμα «Βυζάντιο  και Ρωσία: Εικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία». Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Τέχνη και την Τεχνολογία ως εργαλείο για την ερμηνεία, διάγνωση, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των Βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων.

Το συμπόσιο ανέδειξε σημεία τομής του Βυζαντίου και της Ρωσίας με ειδικές αναφορές στην εξέλιξη της θρησκευτικής τέχνης, τις συνθήκες διαμόρφωσής της καθώς και στα πνευματικά κινήματα που την επηρεάζουν. Παράλληλα, συζητήθηκε η χρήση και συμβολή της τεχνολογίας αλλά και η εφαρμογή αυτής μέσω διαγνωστικών μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάδειξη ενδότερων τεχνικών περιπετειών στο χρόνο και χώρο σε συνάφεια με το εκάστοτε πνευματικό και θεολογικό περιεχόμενο, με το οποίο επενδύονται οι βυζαντινές εικόνες και  τα μηνύματα που εκπέμπουν σήμερα.

Το γενικό συντονισμό της δράσης είχε το Ίδρυμα «Ὀρμύλια» (Επιστημ. Υπευθ. Δρ. Γ. Καραγιάννης), με συνδιοργανωτές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Καθ. Α. Σέμογλου). Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων/Γενική Γραμματεία Έρευνας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

greek russian final2

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο