Μαρούσι, 21-2-17
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: 2017 Έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας -Η διασύνδεση της Αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα
Συμφωνία για την ανταλλαγή εκθεμάτων αρχαίας τεχνολογίας υπογράφηκε μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που έχουν σχεδιασθεί μεταξύ των δύο χωρών, για το Έτος Φιλίας Ελλάδας – Κίνας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης δήλωσε:
«Είναι χαρά και τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη του έτους Ελλάδας –Κίνας.
Οι χώρες μας, παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει, στις παράλληλες ιστορικές τους διαδρομές, είχαν ένα κοινό και ιδιαίτερο στοιχείο: Κατάφεραν να έχουν μεγάλη και σημαντική επίδραση και επιρροή στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή τους έχοντας ως αιχμή τον Πολιτισμό. Ο ελληνικός πολιτισμός στην Δύση και ο κινεζικός στην Ανατολή. Αναπόφευκτα το στοιχείο αυτό αποτελεί συνεκτικό κρίκο και σήμερα. Οι δύο φίλες χώρες προσπαθούν να συμπορευτούν αναπτύσσοντας στρατηγικές συμμαχίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και αίσθημα ανασφάλειας.
Για τη χώρα μας η κοινή αυτή πορεία δημιουργεί σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις συνθήκες της κρίσης που βιώνει.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κι από κοντά την μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτύχει και να υπογράψουμε Σύμφωνο Συνεργασίας σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία σε θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Και αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται με το κοινό εργαστήριο που αναπτύσσεται στο Πεκίνο, μεταξύ του Μουσείου του Παλατιού στην Απαγορευμένη πόλη και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Στο εργαστήριο αυτό εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνολογίες λέιζερ, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο ΙΤΕ, με σκοπό τη συντήρηση αντικειμένων του Μουσείου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σαφές δείγμα της πρόθεσης των δύο πλευρών: η Τεχνολογία και ο Πολιτισμός να αποτελέσουν ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ τους.
Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η επικείμενη προκήρυξη από το Υπουργείο μας, μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας με τίτλο: «Πολιτισμός, Πολιτισμική κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία», η οποία σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση σε τέτοιες δράσεις.
Η ανταλλαγή εκθέσεων αρχαίας τεχνολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας εμπεριέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς με διεθνή εμβέλεια. Η έκθεση EYΡΗΚΑ της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα, με τα εξαιρετικά εκθέματα που έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας για να εξασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε το μέλλον του παρελθόντος μας. Και επιπλέον να αναδείξουμε στον λαό της μεγάλης και φίλης χώρας τη διασύνδεση της Αρχαίας με τη Σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού».