MAZZUCATO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρούσι, 20-5-16

Η  Mariana Mazzucato στο ΥΠ.Π.Ε.Θ σε συζήτηση για την Έρευνα

Συζήτηση με θέμα «Η Δημόσια Επένδυση για την Έρευνα και την Καινοτομία σε καιρό κρίσης», πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΕΘ, με προσκεκλημένη την καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Sussexκαι συγγραφέα MarianaMazzucato.

 Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, ώστε να αναπτυχθεί μια δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο του κράτους στην Οικονομία της Γνώσης  μέσω των δημοσίων επενδύσεων για την Έρευνα, συμμετείχαν ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας Θωμάς Μαλούτας και στελέχη των γραφείων τους, ο Πρόεδρος Νίκος Θεοχαράκης και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης Έρευνας και Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των Υπουργείων  Οικονομίας, και στελέχη της Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Αν. Υπουργός Κώστας Φωτάκης  εξήρε το επιστημονικό έργο της  Mariana Mazzucato, και άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι  ο ρόλος  του κράτους  πέρα από τον ρυθμιστικό του χαρακτήρα, οφείλει να είναι η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε ένα πρώιμο στάδιο, όπου το επιχειρηματικό ρίσκο είναι μεγάλο και ο ιδιωτικός τομέας δύσκολα επενδύει.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στην πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει  ο σχεδιασμός της ερευνητικής πολιτικής ώστε να στηρίξει την υπάρχουσα οικονομία και ταυτόχρονα να συντελέσει στον μετασχηματισμό της. Ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να είναι διευκολυντής στο να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ανθίσουν οι νέες ιδέες και οι νέες προσεγγίσεις στην Έρευνα και την αξιοποίησή της».

Η κυρία MarianaMazzucato μίλησε για τον ρόλο του κράτους όχι μόνο ως ρυθμιστή της αγοράς αλλά ως συντελεστή συνθηκών ανάπτυξης, θέμα το οποίο έχει αναπτύξει εκτενώς στο βιβλίο της «Το επιχειρηματικό κράτος. Ανατρέποντας τους μύθους», που πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Η κ. Μazzucatoστην παρουσίασή της σημείωσε ότι «Το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως προωθητής της καινοτομίας. Η σχέση ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι συμβιωτική και όχι παρασιτική για να επιτυγχάνεται οικονομική μεγέθυνση. Επιπλέον τόνισε ότι στις χώρες που οφείλουν την οικονομική τους μεγέθυνση στην καινοτομία, το Κράτος  διαχρονικά δεν έδρασε απλώς ως «επιδιορθωτής» των αποτυχιών της αγοράς (marketfixer) και ως ρυθμιστής του «πεδίου ανταγωνισμού» ή ως απλός διευκολυντής (facilitator) του επιχειρηματικού τομέα, αλλά ως κύριος εταίρος (marketmaker), ως  “τολμηρός παίκτης” που αναλαμβάνει κινδύνους και επενδύσεις σε τομείς στους οποίους δεν ενεργοποιείται ο ιδιωτικός τομέας.

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο