Μαρούσι, 21-9-2018
ΕΛΙΔΕΚ Ένα αντίδοτο στο brain-drain
Με μεταδιδακτορικούς ερευνητές που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας συναντήθηκε ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ Ξενοφών Βερύκιος και ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ Νεκτάριος Νασίκας.
Ο κ. Φωτάκης συνεχάρη από κοντά τους επιτυχόντες για τις υψηλής ποιότητας προτάσεις τους που είχαν υποβάλει κατά την 1η προκήρυξη ενίσχυσης έργων μεταδιδακτορικών ερευνητών του ΕΛΙΔΕΚ και αξιολογήθηκαν από επιτροπές εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού κύρους.
Υπενθυμίζεται ότι 192 προτάσεις διακρίθηκαν μέσα από μια επίπονη διαδικασία αξιολόγησης ανάμεσα σε 1671 ερευνητικές υποψηφιότητες.
Η συζήτηση είχε στόχο την καταγραφή των απόψεων των νέων μεταδιδακτόρων, που αδιαμφισβήτητα εκπροσωπούν το πιο δυναμικό κομμάτι της ερευνητικής κοινότητας στην χώρα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την μοναδικότητα να αποτελούν τους πρώτους μεταδιδάκτορες που χρηματοδοτούνται από τον νέο θεσμό του ΕΛΙΔΕΚ.
Στην συνάντηση ο Αν. Υπουργός, που οραματίστηκε και ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρότυπου αυτού θεσμού στήριξης των νέων επιστημόνων της χώρας, επαναβεβαίωσε τους στόχους συνέχειας, συνέπειας και αριστείας που διατρέχουν την δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ με κυρίαρχη επιδίωξη την αλλαγή στο ερευνητικό τοπίο της χώρας.
Οι νέοι μεταδιδάκτορες συζήτησαν τις όποιες δυσλειτουργίες εμφανίζονται σε διαδικαστικά θέματα και έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα εξομαλυνθούν άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς σταδιακά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εναρμονίζονται με το νεοϊδρυθέν ΕΛΙΔΕΚ. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να επισημάνουν ότι με την στήριξη του ΕΛΙΔΕΚ είχαν την δυνατότητα κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν και άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Καθώς οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους μεταδιδάκτορες προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι αποτελούν τα πρώτα δείγματα της ανάσχεσης του brain drain με την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο.
«Πρωταρχικός στόχος του ΕΛΙΔΕΚ είναι να αποτελέσει το αντίδοτο στο brain drain, τόνισε ο Aν. Υπουργός, αλλά και να βοηθήσει να παραμείνουν στην Ελλάδα όσοι επιστήμονες το επιθυμούν. Εμείς εξασφαλίζουμε από την πλευρά μας την αξιολόγησή τους με κριτήρια επιστημονικής ποιότητας και πλήρους διαφάνειας καθώς και την μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση.»
«Πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση», ανέφερε ο Κώστας Φωτάκης, «με τους ανθρώπους που αποτελούν την ισχυρή παρακαταθήκη της χώρας για την αναπτυξιακή της προσπάθεια: τους νέους ταλαντούχους ερευνητές που θα υλοποιήσουν τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά τους έργα στη χώρα, είτε επιστρέφοντας από διακεκριμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού είτε παραμένοντας σε αυτήν. Είναι, εξάλλου, αξιοσημείωτο πως για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται και ερευνητικές δράσεις των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Με τον τρόπο αυτό καταφαίνεται ο λόγος ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ ως ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Ίδρυμα για την προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας στη χώρα. Είναι δεδομένη η πολιτική μας βούληση να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, που αναμενόμενα προκύπτουν σε ένα καινοφανές εγχείρημα όπως αυτό του ΕΛΙΔΕΚ, και ο στόχος που το ΕΛΙΔΕΚ από τη δημιουργία του έχει θέσει, δηλαδή η καλλιέργεια της ερευνητικής κουλτούρας και η αναμόρφωση του ακαδημαϊκού/ερευνητικού τοπίου με όρους συνέπειας, συνέχειας, εμπιστοσύνης, να επιτευχθεί.»
Μια δεύτερη συνάντηση με τον συνολικό αριθμό των επιτυχόντων μεταδιδακτόρων προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα.