economist

«Η έμφαση με συνέπεια και συνέχεια στην Οικονομία της Γνώσης είναι ο πυρήνας για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας», τόνισε κατά το συνέδριο του Economist με θέμα “A world in transitionThe New Jobs-The New Skills” ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στον δεκαπλασιασμό του αριθμού των νέων επιστημόνων υψηλών προσόντων που μετανάστευσαν κατά τα χρόνια της κρίσης 2009-2014 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. «Η πιο σημαντική παρακαταθήκη για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης, είναι οι άνθρωποι: Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Στη συνέχεια περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για την αναστροφή του brain drain και για «μια ισόρροπη κινητικότητα επιστημόνων ως προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη Οικονομίας της Γνώσης με αξιώσεις».

Ο κ. Φωτάκης παρουσίασε αναλυτικά τις πολιτικές του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ προς αυτή την κατεύθυνση: την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), την πρόσφατη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) καθώς και την ίδρυση και λειτουργία του Υπερταμείου Συμμετοχών EquiFund, κατάλληλα προσαρμοσμένου στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, για τη στήριξη των αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Το Υπερταμείο Συμμετοχών τόνισε ο κ. Φωτάκης, αφορά τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και start ups, καθώς και την στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων τόσο σε πρώιμο στάδιο όσο και κατά τη μεγέθυνσή τους.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι με τις τρέχουσες, αλλά και με τις υπό διαμόρφωση δράσεις, «χτίζουμε μια ισχυρή Οικονομία της Γνώσης, απελευθερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό και το ταλέντο χωρίς αποκλεισμούς και παρεμβάσεις και προωθώντας τη συνέργεια με επιχειρήσεις σε ελκυστικά επιστημονικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα».

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο