22829458 1518011034942131 8317656223853440516 o

Δελτίο Τύπου

Στην εκδήλωση προς τιμή του Ηλία Αθανασάκη συμμετείχε ο Κ. Φωτάκης

Ο Αν. Υπουργός Κώστας Φωτάκης συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καταλαγάρι Ηρακλείου προς τιμή του Ηλία Αθανασάκη, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και συμμετείχε  στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.

Στην ομιλία του ο κ. Φωτάκης ανέφερε:

Αυτό που μας φέρνει μαζί απόψε είναι η δύναμη μιας λέξης. Η δύναμη της λέξης «Αντίσταση». Η «Αντίσταση» που η έκφραση της συμπυκνώνεται στο έργο και την προσωπικότητα του Ηλία Αθανασάκη. Τον Ηλία που πήγε κόντρα στους καιρούς του, τον Ηλία που με συνέπεια και συνέχεια στάθηκε πάντα όρθιος σμιλεύοντας αυτό που λέμε «Ευπατρίδης Πατριώτης». Ο Ευπατρίδης αγωνιστής που δρα και λειτουργεί πέρα από τις τάσεις που κυριαρχούν με γνώμονα το ένστικτο και τις αξίες του, μακριά από υστεροβουλίες και τακτικισμούς. Οι σημειώσεις και τα λόγια του αποτελούν διδάγματα ζωντανής ιστορίας για όλους μας. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν γίνει προσβάσιμα στους πολλούς, κάτι που το ευχόμαστε, κάτι που είναι χρέος προς το πολύπαθο αυτό τόπο. Στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα, στη σημερινή εποχή που ο εχθρός δεν είναι με σαφήνεια ορατός, που το σύστημα αμείλικτο προσπαθεί να κυριαρχήσει εκμηδενίζοντας την προοπτική και το όνειρο, το δίδαγμα που εκπέμπει ο Ηλίας Αθανασάκης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για να σταθεί η κοινωνία όρθια.

Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: Η πρώτη είναι να σκύψεις και να ενταχθείς. Η δεύτερη να γίνεις αναχωρητής και από μακριά να κρίνεις και να κατακρίνεις όντας έξω από την πραγματική μάχη. Η τρίτη είναι να σταθείς δίπλα στην κοινωνία, να αντισταθείς, να δίνεις τις μάχες έστω και αν χάνεις πολλές από αυτές, να σταθείς όρθιος ακόμη και όταν λυγίζεις, να ακολουθείς τον δρόμο του Αθανασάκη.

Σήμερα, εδώ στον τόπο που γεννήθηκε, το Καταλαγάρι, η Ελληνική Κυβέρνηση αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη του Ηλία Αθανασάκη, του παντοτινού αγωνιστή, του Ευπατρίδη Πατριώτη.

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Ελύτη που νομίζω ότι του ταιριάζει: «Μια λάμψη ο άνθρωπος κι αν είδες, είδες».

 

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο