1975050 311025785689014 37110926 n

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διοργανώθηκε από την  Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η τελετή έναρξης έγινε στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν η Α.Π.Θ. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίου (δια του κ. Στ. Γιωλτζόγλου, Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης), ο Υπουργός Παιδείας Καθ. Κ. Γαβρόγλου (δια του συμβούλου του για την Β’ θμια Εκπαίδευση κ. Χρ. Μηλιώνη),  ο Δρ Σ. Χαρισόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ο Α. Παπαστυλιανού, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Μέση Γενική Εκπαίδευση της Κύπρου (δια της κας Ερ. Παπαναστασίου, εκπαιδευτικού του γυμνασίου Γερίου).

Στο συνέδριο οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Οι εργασίες επιλέχτηκαν από κριτές και από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. 42 από τις εργασίες ήταν σε μορφή προφορικής παρουσίασης, ενώ 35 ήταν σε μορφή παρουσίασης poster. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, από όλα τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, από σχολεία της Κύπρου και κατά τη διάρκειά του αντάλλαξαν απόψεις για την επιστήμη και την εκπαίδευση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, επίσης, όλοι τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του Καθ. Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων mathesis του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Οι «πιτσιρικάδες» που άλλαξαν τον κόσμο, και του Καθ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα:  Θεωρητικές Ιδέες που γεφυρώνουν τις διάφορες κλίμακες.

 Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων και ερευνητές. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεων τους.

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο