Visit by delegation of the Beijing Palace Musem

Δελτίο Τύπου

mouseio pekinouΣυνεργασία Ελλάδας-Κίνας σε θέματα συντήρησης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

O Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΟΠΑΙΘ Κώστας Φωτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Μουσείου Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου με αφορμή την ερευνητική συνεργασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το ξακουστό μουσείο της Κίνας.

Συγκεκριμένα το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και το ΙΤΕ συμφώνησαν την ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου για εφαρμογές των πρωτοποριακών μεθόδων ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το  Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ. Το κοινό αυτό εργαστήριο θα εστιάζεται στις ειδικές ανάγκες των αντικειμένων του Μουσείου του Παλατιού και γενικότερα μνημείων της Κινέζικης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της,  η κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού καθηγήτρια SongJirong, η οποία συνοδευόταν από τον Διευθυντή και ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου του Μουσείου Καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή και του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη. Παρών ήταν επίσης και ο  πρώτος γραμματέας της Κινεζικής Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα και υπεύθυνος  για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, Xuejun Liang. Κατά την ξενάγησή της στο Μουσείο η κινέζικη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει  μεταξύ των άλλων, επίδειξη καθαρισμού γλυπτών με το καινοτόμο σύστημα  λέιζερ που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, για την ελεγχόμενη και ασφαλή αφαίρεση των σκουρόχρωμων περιβαλλοντικών επικαθίσεων από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο Πολιτισμός και η Ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ο Αγροδιατροφικός τομέας, η Θαλάσσια Έρευνα, κα.

Επίσης, εκφράστηκε η επιθυμία ότι τη συμφωνία ανάμεσα στο Μουσείο του Παλατιού και το ΙΤΕ θα ακολουθήσουν και άλλες κοινές ερευνητικές δράσεις, καθώς και η δημιουργία συνεργατικών ερευνητικών εργαστηρίων.

Ήδη η κινέζικη πλευρά απήυθυνε πρόσκληση στον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας να επισκεφθεί την Κίνα τον Οκτώβριο κατά την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου του Παλατιού οπότε και θα συζητηθεί  η επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα συντήρησης ώστε να αξιοποιηθεί στην Κίνα η σημαντική τεχνογνωσία που υπάρχει και σε άλλα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και φορείς .

Τέλος  θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για θέματα  Έρευνας και Τεχνολογίας από τον κ. Φωτάκη και τον Κινέζο ομόλογό του.

Σημειωτέον  ότι, με πρωτοβουλία των Αν. Υπουργών Πολιτισμού και Έρευνας & Καινοτομίας του ΥΠΟΠΑΙΘ προγραμματίζεται η προκήρυξη εμβληματικής δράσης, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ με γενικότερο θέμα «Πολιτισμός, Πολιτισμική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Research & Innovation

HELLENIC REPUBLIC

Ministry of Education, Research & Religious Affairs

37 Ad. Papandreou st. 151 80 Marousi

GREECE

M.E.R.R.Α. - Research & Innovation - copyright © 2018